I Konferencja – 18 kwiecień 2012 rok

Sprawozdanie z konferencji
Dnia 18 kwietnia 2012 roku
w auli CKU przy ul. Legionów 2 w Grudziądzu
odbyła się konferencja inaugurująca program
„ZDROWE ŻYWIENIE I RUCH PODSTAWĄ PIRAMIDY EDUKACJI”’
pod Patronatem Prezydenta Grudziądza.

Organizatorami spotkania byli Wydział Edukacji Urzędu Miejskiego w Grudziądzu, Ośrodek Doskonalenia i Doradztwa Zawodowego Nauczycieli oraz Zespół Szkół Medycznych – Medyczna Szkoła Policealna nr 1.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się Radni Rady Miejskiej, dyrektorzy grudziądzkich szkół, pedagodzy, nauczyciele biologii, przyrody i wychowania fizycznego, w sumie w konferencji uczestniczyło 112 osób.
Spotkanie miało na celu przybliżenie zebranym problemów niewłaściwego odżywiania wśród dzieci i młodzieży oraz programu, który przy współpracy nauczycieli, zostanie wdrożony do szkół w celu poprawy świadomości żywieniowej uczniów.
Uroczystego otwarcia konferencji i powitania gości dokonał Wiceprezydent Grudziądza Pan Przemysław Ślusarski. Konferencję prowadziła dyrektor Ośrodka Doskonalenia i Doradztwa Zawodowego Nauczycieli Pani Ewa Herman-Nogowska. Założenia i cele programu przedstawili Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Pan Andrzej Cherek i Dyrektor Zespołu Szkół Medycznych Pani Katarzyna Rzanna. Narzędzie diagnostyczne opracowane przez doradców metodycznych i nauczycieli dietetyków omówili nauczyciele Zespołu Szkół Medycznych Pani Adrianna Kęsik i Pani Mirosława Jakiel-Sadowska. Problem braku aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży w szkołach naświetlił doradca metodyczny wychowania fizycznego ODiDZN Pan Marek Grzebieniewski, który swoje wystąpienie „Zdrowe żywienie – zrób ruch” ubarwił krótkim filmem animowanym.
Głównym punktem konferencji był wykład doktora nauk medycznych Pani Danuta Kurylak, zastępcy dyrektora ds. lecznictwa Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego w Bydgoszczy na temat „Epidemii otyłości”, który dotyczył zasad zdrowego żywienia i roli ruchu w zwalczaniu otyłości u dzieci i młodzieży. Na zakończenie zdrowy poczęstunek pod hasłem „Kanapka dla zdrowia” przygotował Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
Podsumowania konferencji dokonał Naczelnik Wydziału Edukacji Pan Andrzej Cherek, życząc wszystkim owocnej pracy przy realizacji projektu.

[wpfilebase tag=file id=37 tpl=filebrowser /]
[wpfilebase tag=file id=31 tpl=filebrowser /]
[wpfilebase tag=file id=32 tpl=filebrowser /]
[wpfilebase tag=file id=33 tpl=filebrowser /]

[nggallery id=7]

Komentowanie zamknięte.